Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Шишчета»Леки рибни шишчета

Леки рибни шишчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Леки рибни шишчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Бързи и впечатляващо вкусни рибни шишчета, подходящи за уютна вечер с любими хора"

Необходими Продукти

  • риба - 400 г сьомга, филе
  • зехтин - 4 с.л.
  • копър - 1 с.л. сушен
  • бял пипер - 1 щипка
  • лимони - 2 с.л. прясно изцеден сок
  • сол - на вкус, едра, люспеста
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете кожата от подготвеното филе сьомга. Аз използвах сьомга, но за направата на рибни шишчета могат да се ползват почти всякакви риби, стига месото им да е плътно и филето по-дебело.

Нарежете първо на ленти с дебелина около 3-4 см., а после на кубчета, по възможност с правилна форма.

Поръсете с две лъжици от зехтина, щипка сол, пипера, лимоновия сок и копъра. Омесете хубаво, за да се разпредели всичко равномерно по парченцата риба. Оставете в хладилник за час-два.

Нанижете сьомгата на малки дървени или метални шишчета. По желание между тях може да сложите зеленчуци като парченца лук, тиквичка или чери домат.

В случая аз ги приготвих само от риба и ги поднесох със сос.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън. Намазнете го с лъжица-две зехтин. Не е нужно повече, тъй като сьомгата си е мазна риба (което не означава, че е тежка) Ако ползвате бяла риба, тогава може да сложите и повечко зехтин.

Поръсете дъното на тигана с едра, люспеста сол и подредете шишчетата.

Печете така на силен огън за около минута от всяка страна. При по-малки и тънки парченца риба, дори редуцирайте времето, за да не станат сухи шишетата.

Поднесете тези така семпли и много леки рибни шишчета със салата, печени зеленчуци или подходящ сос.

Не забравяйте и бутилка добре изстудено бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: