Начин на приготвяне
Отделете кожата от подготвеното филе сьомга. Аз използвах сьомга, но за направата на рибни шишчета могат да се ползват почти всякакви риби, стига месото им да е плътно и филето по-дебело.
Нарежете първо на ленти с дебелина около 3-4 см., а после на кубчета, по възможност с правилна форма.
Поръсете с две лъжици от зехтина, щипка сол, пипера, лимоновия сок и копъра. Омесете хубаво, за да се разпредели всичко равномерно по парченцата риба. Оставете в хладилник за час-два.
Нанижете сьомгата на малки дървени или метални шишчета. По желание между тях може да сложите зеленчуци като парченца лук, тиквичка или чери домат.
В случая аз ги приготвих само от риба и ги поднесох със сос.
Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън. Намазнете го с лъжица-две зехтин. Не е нужно повече, тъй като сьомгата си е мазна риба (което не означава, че е тежка) Ако ползвате бяла риба, тогава може да сложите и повечко зехтин.
Поръсете дъното на тигана с едра, люспеста сол и подредете шишчетата.
Печете така на силен огън за около минута от всяка страна. При по-малки и тънки парченца риба, дори редуцирайте времето, за да не станат сухи шишетата.
Поднесете тези така семпли и много леки рибни шишчета със салата, печени зеленчуци или подходящ сос.
Не забравяйте и бутилка добре изстудено бяло вино.
Добър апетит!