Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Японски соба нудъли с шийтаке и патладжан

Японски соба нудъли с шийтаке и патладжан

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Японски соба нудъли с шийтаке и патладжан
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
08/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Супер интересно ястие от японската кухня - соба нудъли с шийтаке и патладжан"

Необходими Продукти

  • соба нудъли - 1/2 пакет
  • патладжани - 1 бр. среден
  • оризов оцет - 1/4 ч.ч.
  • бяло вино - 2 с.л.
  • вода - 2 с.л.
  • соев сос - 3 с.л.
  • мед - 1 с.л., течен
  • чесън - 1 скилидка, наситнена
  • гъби шийтаке - 100 г пресни (или няколко сушени и накиснати в топла вода)
  • лук - 1 - 2 стръка зелен /или праз лук/, долната част, без листата
  • тофу - 150 г
  • сусам - 1 - 2 с.л.
  • сусамово олио - 2 с.л.
  • царевично нишесте
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се обелва и нарязва. Прави се марината от оризовия оцет, бялото вино, водата, соевия сос, меда и наситнения чесън. Всичко се разбърква добре.

Патладжанът се слага в по-широк и плитък съд и се залива с маринатата. Оставя се така около 20 минути, като от време на време се разбърква.

През това време се слага вода за нудълите да заври. Докато завира, се нарязват гъбите на лентички, лукът на ситно и тофуто на кубчета.

Когато водата заври, се сваряват нудълите според указанията на опаковката. Когато са готови, се отцеждат и се отделят настрани. Патладжанът се отцежда, като маринатата се запазва.

В сух нагорещен тиган се запича сусамът, като непрекъснато се разбърква. Когато започне да се усеща по-силен аромат и сусамът да си променя цвета, се отделя в чинийка и се оставя настрани.

В същия тиган се слага сусамовото олио и се запържват в него гъбите и лукът. Към тях после се прибавя патладжанът и се готвят още заедно.

Може да се добави съвсем малко вода, ако започне да залепва. След това се прибавя и всичката отделена марината. Зеленчуците се готвят, докато омекне и патладжанът.

Към тях се добавя тофуто и се разбърква, за да се смеси и то с останалите продукти. Накрая се добавят и готовите нудъли.

Ако сосът за пастата е доста течен, се размива малко царевично нишесте с вода на кашичка, прибавя се към соса и се разбърква бързо, за да се разтвори и да не се образуват бучки.

Прибавя се накрая 1/2 - 2/3 от сусама и се разбърква отново.

Преди сервиране, готовата паста се поръсва с още малко сусам и се слага още соев сос на всяка порция.

По желание може да се капне и да се сложи по съвсем малко сусамово олио върху японските соба нудъли с шийтаке и патладжан.

Чудесно и много интересно ястие за почитатели на японската кухня!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: