Начин на приготвяне
Ако пилешките дробчета са замразени, първо ги размразявате, след това ги измивате в цедка под течаща студена вода.
Режете ги на малки парчета, като ако попаднете на жлъчка, внимателно я отстранявате, без да я пукате.
За да махнете останалата кръв, е хубаво да залеете вече почистените дробчета с вода и да ги сложите да кипнат, като когато се появи пяна, с помощта на решетъчна лъжица, започвате да я отделяте. След като завършите този процес на отпенване, прецеждате дробчетата.
Лукът се нарязва на ситно.
В сгорещена мазнина запържвате/задушавате лука, след това прибавяте ориза и бъркате постоянно 3-4 мин с помощта на дървена лъжица.
Когато и оризът се позапържи, изсипвате и дробчетата заедно с джоджена. Отново бъркате 3-4 мин.
В тава (приблизително 20 на 30 см.) изсипвате запържените продукти, добавяте солта и водата и при необходимост покривате с фолио.
Дроб сармата се пече около 45-55 мин (докато оризът поеме водата) на 180°С, като фурната е предварително загрята.
Заливка за дроб сарма
В купа разбивате яйцата и солта, след това добавяте киселото мляко и брашното. Бъркате с помощта на телена бъркалка/вилица, докато не получите еднородна смес.
Когато пилешката дроб сарма се е опекла, отново с помощта на решетъчна лъжица равномерно разпределяте заливката върху нея.
Печете до златист цвят (отнема около 2 мин).
Ако се притеснявате от печенето без фолио, можете да намалите градусите на фурната.
Може да поднесете пилешката дроб сарма с вкусна заливка с кисело мляко или айрян.
Приятно готвене и Добър апетит! :)