Сладки кифли с крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладки кифли с крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Чудни пухкави кифли с крем - трупат само положителни отзиви"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за доизмесване
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 80 мл
  • кисело мляко - 65 г (около 2 с.л.)
  • свинска мас - 30 г, полуразтопена
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 70 г + за поръсване
  • мая - 12 г жива
  • Крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • нишесте - 1/2 пакетче ванилия, 50 г
  • захар - 70 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си ваниловия крем, за да може да изстине и стегне, преди да бъде използван.

Загрейте 400 мл от млякото със захарта, докато е готово да заври. Тогава дръпнете от огъня и налейте на струйка нишестето, разбито в останалото мляко.

Бъркайте 5 минути и кремът е готов.

Това е класическият начин, но все пак си прочетете и указанията на производителя за всеки случай.

Също така може да приготвите изцяло домашен крем.

Сипете в една или две по-малки купички кремчето, за да може да изстива по- бързо. Задължително го покрийте със стреч фолио, така че да прилепва по него и да не хване твърда коричка.

За тестото на кифличките разтворете маята с малко от захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете за 10 минути да шупне .

Разбийте леко яйцето със захарта, като си заделите малко от жълтъка за намазване накрая.

Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете шупналата мая, яйцето със захарта, киселото мляко (използвам гъсто биволско, но може и обикновено пълномаслено или цедено). Сложете и мазнината и замесете тесто. Ползвайте миксер с подходящи приставки, за да не ви лепне и работете с него до постигане на еластичност. Ако е нужно поръсвайте още брашно - при мен пое още около 15-20 г.

Разточете тестото на кръгла кора с диаметър 34.5 см.

Нарежете на триъгълници и от тях завийте кифли, като ги мажете обилно с крема. В по-широката част слагайте по повечко, а надолу по-малко. Навивайте по начин, по който плънката да е добре запечатана.

Подредете кифлите в намазнена или покрита с хартия за печене тава (при мен излизат две тави) и оставете да бухнат за 1 час или колкото е необходимо според топлината в помещението.

Намажете с разбит с вода и олио жълтък, поръсете със захар и изпечете в загрята на 190 градуса фурна за около 20 минути или до златист загар.

Хапвайте сладките кифли с крем, докато са още топли или пък изстинали, ако можете да им устоите и ги изчакате.

Класика, обичана от малки и големи.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: