Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кошнички»Малки кремки за гости

Малки кремки за гости

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Малки кремки за гости
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Мини кремки, на които си струва да отделите внимание, защото определено ще изненадат гостите ви"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 320 г
  • мая - 10 г жива
  • прясно мляко - 80 мл
  • заквасена сметана - 70 г
  • краве масло - 30 г меко
  • захар - 70 г
  • яйце - 1 бр.
  • ванилия - 1 бр. на прах или есенция
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • Крем
  • нишесте - 50 г ванилия
  • прясно мляко - 400 мл
  • вода - 100 мл
  • захар - 80 г
  • Още
  • филирани бадеми
  • орехи
  • захарни перли
  • захарни фигурки - цветни за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко и разбъркайте. Не е нужно да чакате да шупва на този етап.

Пресейте брашното в купа и в средата направете кладенче, в което сипете леко разбитото със захарта яйце, ванилията, заквасената сметана (на стайна температура) и млякото с маята.

Замесете гладко тесто в кухненски робот или с миксер с приставки за тесто, за да не ви лепне. Ако има нужда, поръсете с още брашно, а маслото добавяйте малко по малко до цялостното му поемане.

Покрийте купата с чиста кърпа и оставете тестото да втаса, докато удвои обема си - около 1 час.

Докато тестото втасва, си пригответе кремчето според указанията на пакета на нишестето. Аз разтварям съдържанието в 100 мл вода, докато млякото и захарта заврят на котлона. Дърпам от огъня и наливам нишестето на струйка, после връщам на умерен огън и бъркам до сгъстяване - 4-5 минутки.

Втасалото тесто разточете върху набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина около 4 мм.

Намажете със изстиналия и стегнат ванилов крем и завийте на руло. Издърпайте краищата му, за да се издължи.

С много остър нож нарежете на шайби и ги подредете легнали на разстояние в две тави, покрити с хартия за печене. Оставете кремките да втасат и бухнат за около 1 час.

Намажете с разбит белтък малките кремки и поръсете някои от тях с филирани бадеми, други с орехи, захарни перли и цветни фигурки.

Изпечете кошничките с крем за 20 минути или до златист загар в загрята на 180 градуса фурна.

Изненадайте вашите близки с тези очарователни малки кошнички за гости.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: