Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Франзели»Домашни франзели с ароматен зехтин

Домашни франзели с ароматен зехтин

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Домашни франзели с ароматен зехтин
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
05/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Защо тичате до магазина за хляб, когато тази страхотна рецепта за домашни франзели е пред очите ви"

Необходими Продукти

  • брашно - 280 г
  • мая - 2 ч.л. (суха)
  • вода - 200 мл
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да си направите този ароматен зехтин, първо, трябва да затоплите леко зехтина (до 40-50 градуса). След това добавете ароматни подправки и оставете за няколко часа да отпуснат ароматите си.

Колкото по-дълго време престоят подправките, толкова по-силен ще стане вкусът. След това прецедете и използвайте за овкусяване на салати, ястия и печива.

За тези домашни франзелки към 200 милилитра затоплен зехтин добавих няколко листа пресен босилек, нарязани или накъсани, една сушена лютива чушка, която също накъсах на парченца и две скилидки чесън, нарязани на тънки шайби.

Разбира се може да сложите и подправки по ваш вкус като риган, мащерка или друга любима подправка. Остатъка от този зехтин, ползвах за овкусяване на салати, който също имаха много добър вкус.

Пресейте брашното и направете кладенче.

Добавете предварително затоплена вода, солта, захарта и зехтина. Разбъркайте добре и оставете за кратко. След това замесете гладко и меко тесто.

Готовото тесто поставете в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете за 30-40 минути да втаса, докато удвои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението.

След като тестото втаса, го пренесете леко, колкото да изкарате въздуха, и тогава го разделете тестото на четири равни части. От всяка част оформете тънък и дълъг фитил с дължина около 25 сантиметра.

Застелете тавата на фурната с хартия за печене и поставете франзелките на разстояние една от друга. Намажете ги с четка с малко вода и поръсете с брашно. Най-лесно става със сито или фина цедка.

С остър нож направете по няколко разреза на всяко хлебче.

Оставете повторно да втасат за още 20-30 минути.

През това време загрейте фурната на 220 градуса.

На дъното на фурната поставете съд с вода и сложете хлебчетата да се пекат за около 20 минути, докато леко се зачервят.

След изпичане охладете върху решетка.

Получиха се много вкусни, ароматни франзелки с хрупкава коричка и мека вътрешност.

Ако искате кората да остане мека, ги завийте още топли с памучна кърпа, докато изстинат.

Добър апетит с тези домашни франзели с ароматен зехтин!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Перфектни,добавям ги в любими!
06.12.2020 12:05
2