Начин на приготвяне
За да си направите този ароматен зехтин, първо, трябва да затоплите леко зехтина (до 40-50 градуса). След това добавете ароматни подправки и оставете за няколко часа да отпуснат ароматите си.
Колкото по-дълго време престоят подправките, толкова по-силен ще стане вкусът. След това прецедете и използвайте за овкусяване на салати, ястия и печива.
За тези домашни франзелки към 200 милилитра затоплен зехтин добавих няколко листа пресен босилек, нарязани или накъсани, една сушена лютива чушка, която също накъсах на парченца и две скилидки чесън, нарязани на тънки шайби.
Разбира се може да сложите и подправки по ваш вкус като риган, мащерка или друга любима подправка. Остатъка от този зехтин, ползвах за овкусяване на салати, който също имаха много добър вкус.
Пресейте брашното и направете кладенче.
Добавете предварително затоплена вода, солта, захарта и зехтина. Разбъркайте добре и оставете за кратко. След това замесете гладко и меко тесто.
Готовото тесто поставете в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете за 30-40 минути да втаса, докато удвои обема си. Времето за втасване зависи от топлината в помещението.
След като тестото втаса, го пренесете леко, колкото да изкарате въздуха, и тогава го разделете тестото на четири равни части. От всяка част оформете тънък и дълъг фитил с дължина около 25 сантиметра.
Застелете тавата на фурната с хартия за печене и поставете франзелките на разстояние една от друга. Намажете ги с четка с малко вода и поръсете с брашно. Най-лесно става със сито или фина цедка.
С остър нож направете по няколко разреза на всяко хлебче.
Оставете повторно да втасат за още 20-30 минути.
През това време загрейте фурната на 220 градуса.
На дъното на фурната поставете съд с вода и сложете хлебчетата да се пекат за около 20 минути, докато леко се зачервят.
След изпичане охладете върху решетка.
Получиха се много вкусни, ароматни франзелки с хрупкава коричка и мека вътрешност.
Ако искате кората да остане мека, ги завийте още топли с памучна кърпа, докато изстинат.
Добър апетит с тези домашни франзели с ароматен зехтин!
Коментари