Начин на приготвяне
Заделете 10 мл вода в една чашка. Сложете маята в чашката и я разтворете.
Заделете и оставете за после.
Сложете останалата водата и брашното в хлебопекарната.
Пуснете на програма тесто и изчакайте да омеси добре продуктите. Изключете програмата, дори и да не е приключила. Оставете така за 30 минути.
След изтичане на посоченото време, нагласете отново програма тесто и я пуснете.
Добавете маята и солта и изчакайте да се смеси добре.
Сложете разтворената мая и изчакайте да спре да меси.
Извадете тестото за франзелите от хлебопекарната и поставете в купа с капак.
Оставете на топло, докато утрои обема си. Получава се лепкаво тесто, но това да не ви притеснява.
Готовото тесто разделете и оформете на 3 топки.
Завийте с памучна кърпа и оставете 30 минути да почине.
Оформете франзелите, поръсете с брашно и поставете в тавичка на разстояние.
Оставете за 40 минути да втасат.
Напълнете тавичка с вода и я поставете на дъното на фурната.
Включете фурната на 250 градуса на долен реотан и изчакайте да заври.
Щом започне да се отделя пара, направете разрези на хляба и го поставете във фурната.
Печете така с парата на долен реотан 10 минути (целта е да втаса с помощта на парата).
Махнете тавичката от фурната, пуснете на 220 градуса на горен и долен реотан.
Печете домашните франзели 20-30 минути или до готовност.