Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Франзели»Пухкави домашни франзели

Пухкави домашни франзели

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Пухкави домашни франзели
Снимка: Мария Симова
1 / 7
29/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8
"Искате ли заедно да си припомним вкуса на пухкавите домашни франзелки?"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 260 мл топла
  • захар - 50 г
  • прясна мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л. равна
  • олио - 100 мл
  • брашно - 500 г
  • за намазване
  • вода - 50 мл
  • брашно - 1 ч.л.
  • маково семе
  • за гланц
  • вода - 50 мл
  • мед - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода разтворете захарта и маята, оставете за 5 минути на топло. След което добавете олиото и смесените предварително пресято брашно и сол, замесете меко тесто, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 8 равни части оформени на топки. Всяка топка разточете на тънък правоъгълен лист с размери 30х13 см и навийте на руло откъм широката страна.

Подредете рулата в постлана с хартия за печене тава (аз използвах тавата на фурната).

Поставете тавата на топло за 30 минути, след което намажете рулата с приготвената предварително смес от водата, брашното и маковото семе. Печете на 180 градуса в предварително нагрята фурна за около 25 минути.

Извадете изпечените франзели и ги намажете с горещата медена вода, покрийте ги за 10 минути. Меки и много вкусни франзелки, опитайте, споделете и коментирайте!

Пухкавите домашни франзели са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Разрешавам си да кача още две снимки към тази чудесна и лесна рецепта. Разликата е само в това, че съм работила със суха мая - 1 ч.л. това е около 5 г, избягвам добавката на повече мая, захарта я намалих на 25 г и съм ги работила изцяло в миксер с дебелата бъркалка. Това са домашни франзели, но са повече като хубави дълги кифли.
Благодаря за споделената рецепта.
04.04.2017 23:34
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Разкошни станаха франзелките! И как само ухае цялата къща на вкусен хляб!! :)
Препоръчвам всеки, който се е спрял на тази рецепта, да не се колебае да ги приготви!
03.04.2017 14:40
1
1
Покажи всички подкоментари