Начин на приготвяне
Първо се приготвя плънката за лозовите сарми. За целта лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно.
Слагат се в дълбок тиган и се задушават в мазнина с малко вода.
Когато омекнат, се прибавят почистените и нарязани на дребно гъби (печурки при мен).
След неколкократно разбъркване се добавя измитият ориз заедно с една чаена чаша вода. Щом оризът поеме водата, плънката се овкусява със сол, черен пипер, нарязан на дребно копър и суха мащерка.
Плънката се разбърква и се оставя да се охлади. Ако се използват пресни лозови листа, е необходимо те да се попарят за около минута във вряла вода.
Аз в случая използвах консервирани. Във всеки лист се поставя от плънката, след което се свива на сармичка.
Дъното на керамичния съд на крок пота се намазнява и застила с няколко лозови листа. Върху тях се подреждат навитите сармички, а отгоре се поливат с малко олио.
Наливат се около чаша и половина вода, съдът с постните сарми се похлупва и включва на втора степен за три часа и половина.
Съотношението ориз-вода, ако е нормално, е 1 към 3, в случая трябва да бъде 1 към 2.5.
Да ви е вкусно с тези постни лозови сарми в крок пот. Рецептата става и за Никулден.