Начин на приготвяне
Тази рецепта за рибник присъстваше винаги на нашата празнична трапеза за Никулден. Разбира се тогава се събираше цялото семейство и пропорциите бяха други.
Днес реших да я приготвя в умален вариант, за да си припомним отдавна забравения вкус.
Поръсете с малко сол и черен пипер рибните котлети шаран.
В тенджера загрейте олиото и задушете в него предварително нарязан на ситно праз лук заедно с малко вода. Гответе няколко минути, докато празът омекне и остане на мазнина.
След това добавете нарязан на кубчета домат, който сте обелили. Може да ползвате и домати от консерва (около 200 г).
Оставете на котлона още няколко минути, докато течността от домата се изпари.
Измийте добре ориза, до бистра вода и добавете и него. Запържете го, докато стане стъклен (прозрачен), като бъркате непрекъснато.
Накрая добавете всички подправки и малко вода.
Прехвърлете ястието в тава, а отгоре наредете парчетата риба, като леко ги притиснете навътре и поръсете с едро нарязани орехи.
Залейте с вода (съотношението вода/ориз трябва да е 3/1) и сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около един час.
Поднесете Никулденския рибник на баба топъл с чаша бяло вино.
Добър апетит!