Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Рибник»Никулденски рибник

Никулденски рибник

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Никулденски рибник
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4 броя
"Този Никулден ще смаете гостите си с този великолепен Никулденски рибник"

Необходими Продукти

  • За шарана
  • риба - 1 шаран
  • лук - 2 малки глави ;
  • гъби - 10 броя
  • ориз - 2 - 3 супени лъжици
  • стафиди - 2 супени лъжици
  • олио
  • магданоз
  • лимони - сок
  • черен пипер
  • сол
  • За тестото
  • брашно - около 2 чаени чаши
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 2 супени лъжици
  • оцет - 1 чаена лъжица
  • сол - 1 кафена лъжица без връх
  • вода - около 1/2 чаена чаша хладка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства и измива хубаво. След като е почистен, се посолява отвън и отвътре със сол. Може да поръсите също от вън и вътре с малко черен пипер и лимонов сок. Шаранът се оставя настрани. Лукът се нарязва на дребно. След което лукът се задушава в малко олио. През това време се режат гъбите отново на дребно. След като лукът придобие светло жълт цвят, към него се прибавят и гъбите.

Отново се задушава. Добавя се и оризът. Пържи се за малко , след което се прибавят 6 - 7 супени лъжици топла вода. Оризът трябва да поеме течността . След като поеме течността се прибавят и стафидите. Плънката се подправя с малко черен пипер и нарязания на дребно магданоз.

Разбърква се хубаво и се сваля от котлона. С готовата плънка се пълни шарана. След това се приготвя тестото за шарана. Брашното се пресява. В него се прави кладенче и се чупи яйцето. Прибавят се олиото, оцета и солта.Може да сложите и по-малко сол. След което се прибавя постепенно и водата.

Замесва се тесто. Готовото тесто се разточва на кора. Оставям малко от тестото за украсата. В тестото се завива шарана, като краищата на тестото остават под рибата. Пълнения шаран се поставя в тава помазана с олио и набрашнена с брашно. С останалото тесто се прави украсата на шарана. Помазвам отгоре тестото с малко олио.

Никулденският рибник се пече на предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 - 40 минути. Коричката на шарана трябва да се зачерви. След като е готов се вади от фурната поръсва се с вода и се завива за няколко минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: