Начин на приготвяне
В една чиста голяма марля или тензух слагаме измитите остатъци от шаран - една рибна глава, опашка и странични кожи с мазнини, завързваме добре марлята и слагаме във студената вода да заври.
Нарязваме вътре лука на едро, слагаме още скилидки чесън, половин морков на шайби и сух червен пипер, поръсваме със сол и оставяме да се сготви.
Сготвената глава изваждаме от марлята и започваме да изчистваме месото от главата, заделяме частта, която ще се яде, а остатъците ги изхвърляме.
Прецеждаме водата, в която сме варили главата, и използваме бульона за рибената чорба.
Взимаме тенджера, нарязваме лук на ситно, рендосваме половината от останалия морков на ситно и запържваме с малко мазнина.
Прибавяме една лъжица брашно и запържваме за малко, след което прибавяме бульон от рибата, слагаме една шепа фиде и оставяме да се сготви.
След като е готово фидето, прибавяме парченцата сварена риба, които изчистихме от главата и остатъците, подправяме с подправки, посоляваме и застройваме, оставяме още за 15 минути да се сготви зимната чорба.
Сервираме с лют червен пипер и магданоз готовата зимна шаран чорба.