Начин на приготвяне
Нарежете пилешкото месо с кост (задължително с кост) на части, измийте и поставете в тенджера със студена и посолена вода.
Поставете на котлона и след като заври препенвайте. Поставете почистените глава лук и морков цели и няколко зърна черен пипер (за предпочитане е повечко), варите до омекване на месото.
Извадете месото и обезкостете на малки късчета, нарежете сварените лук и морков и върнете всичко това в бульона.
Поставете отново на котлона и след като заври, добавете маслините и нарязаната чушка, оставете да поври за 3-4 минути.
Посолете, ако е нужно (защото сложихме, веднъж сол в бульона на пилето и после солените маслини), добавете зехтина и шепа грис фиде. След три минути премахнете супата от котлона и капнете няколко капки соев сос.
Сервирайте с резенчета лимон. Пилешката супа е малко е лютичка заради повечето черен пипер в нея, но това е важно в зимния сезон.
Грис фиде: В купа разбийте яйцето с щипка сол и добавяйте грис до доста твърдо тесто, оформете го на топка. Настържете тестото в тавичка на едро ренде, разстелете го и го оставете да съхне на въздух поне един ден.
Добре изсъхналите стърготини съхранявате в книжна или памучна кесия на сухо и проветриво място, издържа няколко месеца.
Поставя се в супа, по една шепа от стърготините 2-3 минути преди да я изключите. Става много вкусно и няма нищо общо с фидето.
Зимната пилешка чорба против настинки е готова.
Коментари