Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Сладки варени гевреци

Сладки варени гевреци

Сладки варени гевреци
Снимка: Кристиан Александров
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Вече имате рецептата за сладки гевреци и спокойно може да посрещнете коледари"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1.4 ч.л.
  • мая - 7 г суха
  • олио - 1 с.л.
  • Смес за варене
  • вода - 1 л
  • сол - 2 щипки
  • сода - 1 щипка
  • За овалване
  • захар - 1/2 ч.ч. -
  • кафява захар - 1 с.л.
  • За украса
  • бадеми - 2 с.л. сурови
  • стафиди - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме млякото и вода и ги смесваме. Сипваме вътре мята и разбъркваме.

Пресяваме брашното в купа и правим кладенче в средата. В него сипваме солта, захарта и олиото. Наливаме и сместа с маята. Разбъркваме до смесване на продуктите и замесваме меко тесто.

Разделяме го на 20 части, оформяме ги на топчета и ги подреждаме на набрашнен плот.

Оставяме топчетата за 15-20 минути да се отпуснат.

Загряваме фурната на 200 градуса.

Сипваме водата, солта и содата в тенджера и кипваме.

Оформяме всяко топче на фитил. Усукваме фитилите два по два и съединяваме в края, за да оформим гевреци.

Пускаме всеки геврек в кипящата течност и изчакваме да изплуват нагоре варените гевреци.

Изваждаме гевреците върху хартия за печене, оставяме ги за кратко и ги топваме от едната страна в смесените два вида захар.

Подреждаме ги в тефлонова тавичка със захарта нагоре.

Забождаме отгоре нарязани на едро бадеми и стафиди.

Слагаме сладките варени гевреци да се пекат в загрятата фурна и печем около 15 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: