Начин на приготвяне
Накиснете стафидите с 250 мл гореща вода, оставете настрани да набъбнат.
В купа пресейте брашното и прибавете маята, разбъркайте. Оформете кладенче и в него поставете накиснатите стафиди заедно с водата, захарта, солта и олиото, разбъркайте и замесете меко тесто. Оставете тестото покрито със стреч фолио, да удвои обема си.
От втасалото тесто оформете 12 еднакви по големина топчета, които разточвате с ръце на фитили, съберете двата края на фитила и усуквате.
Усуканите гевреци подредете в тава покрита с хартия за печене, оставете за 20 минути да починат и намажете със захарен сироп.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 °C фурна и печете за около 30 минути до готовност с бледорозов цвят отгоре.
Готовите гевреци, още горещи намажете със захарен сироп отгоре.
Дайте тези сладки постни гевреци на малки лазарки.