Начин на приготвяне
В 100 г хладка вода се прибавят захарта, 1 с.л. брашно и маята. Оставя се маята да се активизира. Замесва се меко, нелепнещо тесто от останалата част вода, сол, брашно и белтъка от яйцето.
Тестото се намазва с олио и се оставя да втаса /да удвои обема си/. С нож режем парчета от тестото и правим фитили с дължина около 30 см.
Във вряща вода прибавяме щипка сол и пускаме всяко геврече едно по едно. Изваждаме с решетъчна лъжица на кухненска хартия /да се подсушат/, когато геврекът изплува над водата.
Варените гевречета намазваме с жълтъка, поръсваме със семената от мак или сусам и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
Варените гевреци със сусам и мак са много вкусни.
Коментари