Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Коледен мус от турон

Коледен мус от турон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Коледен мус от турон
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Удоволствие за всички сетива, на което трябва да се отдадете поне на Коледа - мус от турон"

Необходими Продукти

  • сметана - 300 г течна, за разбиване, 35%
  • турон - 150 г мек, бадемов (или тахан)
  • желатин - 1 лист, 2 г
  • червени боровинки - 6 - 7 бр. сушени
  • борови връхчета - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте 200 г от сметаната до получаване на плътен крем. Приберете я в хладилник.

Сложете желатина да се разтвори в студена вода.

Загрейте до 90 градуса останалите 100 мл сметана и към тях натрошете испанската коледна халва - мек турон от бадеми. Бъркайте, докато се разтвори и получите хомогенна смес.

Дръпнете от огъня, изчакайте 2 минути и сложете отцедения желатин. Разбъркайте сместа, пресипете в купичка и оставете да изстине за около 30 минути.

Към разбитата сметана сипете сместа с турон и желатин и разбъркайте с плавни движения на шпатула.

Разпределете коледния мус в чашки и приберете в хладилник, за да стигне и се охлади.

Преди да поднесете, поръсете с още натрошен турон и накълцани сушени червени боровинки.

Украсете коледния мус от турон с борови връхчета.

Да ви е сладко и Весела Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: