Начин на приготвяне
Пресейте брашното с щипка сол и 3 г бакпулвер. Изсипете го в купа, добавете двата жълтъка, пудрата захар, ванилията и ситно смлени 50 г лешници.
Прибавете нарязаното студено краве масло. Замесете меко тесто.
Увийте тестото в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час. Охладеното тесто разделете на 3 части, за да ви е по-лесно да работите с него.
Всяка част направете на дълъг цилиндър, които нарежете на по 6-7 см по-малки цилиндри.
Наредете цилиндрите в тава, застлана с хартия за печене. Изпечете коледните сладки на 180°C в предварително загрята фурна без вентилатор за около 10 мин. Охладете готовите пурички на решетка.
Разтопете шоколада на водна баня. Потопете всяка пуричка от двета страни в шоколад и по желание поръсете с едро смлени лешници.
Наредете сладките на хартия за печене и оставете да изсъхне шоколадът, преди да ги приберете в добре затварящ се буркан.
Да ви е сладко с тези коледни лешникови пурички!