Начин на приготвяне
Накиснете боба за 1 нощ в студена вода. Отцедете и го залейте с 1.75 л вода, добавете дафиновия лист и кипнете. Варете 10 минути. Обелете едната глава лук я добавете към боба заедно с карамфила.
Варете 1 час, отцедете и запазете бульона, като махнете дафиновия лист и лука. Нарежете оставащия лук и го задушете с чесъна и зехтина за 5 минути.
Загрейте фурната на 160 градуса. Към 400 мл от запазения бульон добавете праза, морковите, гъбите, доматите, доматеното пюре, червения пипер, мащерката.
Кипнете, сложете капак и задушете за 10 минути. Добавете боба и магданоза, овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с галетата и запечете в загрятата фурна за 35 минути.