Кекс с карамелен сироп и орехи

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k
15k
3k
10k
18
14/12/2020
"Изгаряме от очакване да разрежем карамеления кекс с орехи - само вижте колко добре изглежда"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 483
  • Преглеждания за месеца108
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 бр.
  • вода - 6 с.л. студена
  • портокал - 2 бр. корите
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • орехи - 1 ч.ч.
  • за сиропа
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • вода - 1.5 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със сиропа - за целта сипете захарта в метален съд и карамелизирайте.

След като добие златисто кафяв цвят, сипете внимателно водата, варите до разтопяване на карамела, оставете да се охлади.

В купа разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Добавете студената вода и отново разбъркайте.

Прибавете настърганите на ситно портокалови корички и предварително смесените пресято брашно и бакпулвер, разбъркайте с шпатула до еднородна смес.

На дъното на форма за кекс разтопете маслото и прибавете счуканите на по едро орехи.

Сипете кексовата смес отгоре и поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност.

Извадете кекса и надупчете на повечко места с дървено шишче и оставете да се охлади.

Залейте охладения кекс с охладения карамелен сироп, оставете за около час да попие!

Имате вкусен и празничен кекс с карамелен сироп и орехи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар