Начин на приготвяне
Първо приготвяме блатовете за торта.
Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме последователно брашното, бакпулвера, ванилията и смлените орехи и разбъркваме до хомогенност.
Изсипваме сместа в кръгла форма, която предварително сме покрили с хартия. Печем на 200 градуса 20 минути.
Оставяме блата да изстине и го разрязваме през средата, за да получим два блата.
За крокана карамелизираме захарта и добавяме ореховите ядки. Разбъркваме и изсипваме върху хартия за печене. Оставяме го да изстине и го смиламе в блендер.
За сиропа кипваме водата, захарта, какаото и маслото и варим 5 минути. Добавяме рома и отместваме настрани.
За масления крем разбиваме жълтъците със захарта за 1-2 минути на водна баня. Отместваме и добавяме маслото, ванилията и какаото. Разбиваме 3-4 минути до пухкав крем и прибираме в хладилника.
За шамовия крем разбиваме белтъците с 1 ч.ч. захар. Карамелизираме 1 ч.ч. захар и на струйка я наливаме при белтъците, като продължаваме да разбиваме до получаване на пухкав крем.
Започваме да сглобяваме шамовата тортата.
Поставяме първия блат на основа и го сиропираме с половината сироп. Намазваме го с масления крем и го поръсваме обилно с крокан.
Поставяме отгоре втория блат и го сиропираме с останалия крем.
Отгоре намазваме с шамовия крем и шприцоваме с него отстрани.
Поръсваме с крокан и украсяваме с настърган бял шоколад.
Прибираме в хладилника за 24 часа да се стегне.
Нашата ретро шамова торта е готова.