Ретро Шамова Торта

Ретро Шамова Торта
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Тази шамова торта може и да е ретро, но винаги ни се услажда, щом приготвим у дома"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • бакпуlвер - 1 пакетче
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • За сиропа
  • захар - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • какао - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • ром - 2 с.л.
  • За крокана
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • За масления крем
  • масло - 125 г
  • захар - 4 с.л.
  • какао - 1 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилия - 1 пакетче
  • За шамовия крем
  • захар - 2 ч.ч.
  • белтъци - 4 бр.
  • бял шоколад - zа украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме блатовете за торта.

Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме последователно брашното, бакпулвера, ванилията и смлените орехи и разбъркваме до хомогенност.

Изсипваме сместа в кръгла форма, която предварително сме покрили с хартия. Печем на 200 градуса 20 минути.

Оставяме блата да изстине и го разрязваме през средата, за да получим два блата.

За крокана карамелизираме захарта и добавяме ореховите ядки. Разбъркваме и изсипваме върху хартия за печене. Оставяме го да изстине и го смиламе в блендер.

За сиропа кипваме водата, захарта, какаото и маслото и варим 5 минути. Добавяме рома и отместваме настрани.

За масления крем разбиваме жълтъците със захарта за 1-2 минути на водна баня. Отместваме и добавяме маслото, ванилията и какаото. Разбиваме 3-4 минути до пухкав крем и прибираме в хладилника.

За шамовия крем разбиваме белтъците с 1 ч.ч. захар. Карамелизираме 1 ч.ч. захар и на струйка я наливаме при белтъците, като продължаваме да разбиваме до получаване на пухкав крем.

Започваме да сглобяваме шамовата тортата.

Поставяме първия блат на основа и го сиропираме с половината сироп. Намазваме го с масления крем и го поръсваме обилно с крокан.

Поставяме отгоре втория блат и го сиропираме с останалия крем.

Отгоре намазваме с шамовия крем и шприцоваме с него отстрани.

Поръсваме с крокан и украсяваме с настърган бял шоколад.

Прибираме в хладилника за 24 часа да се стегне.

Нашата ретро шамова торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: