Начин на приготвяне
За да приготвите блата, първо разбийте 5 яйца с 1 ч.ч. захар, добавете пресятото предварително 1 1/2 ч.ч. брашно с бакпулвера. Хубаво разбийте и прибавете посочените орехи и ванилията. Сипете блата в подходяща тава, застлана с хартия за печене и го изпечете в предварително загряна на около 220 градуса фурна. Вече изстиналия блат разрежете на 2 отделни.
Пригответе захарен сироп в съд на котлона от 3 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 2-3 с.л. какао, 2 с.л. маргарин или 1/2 пакет масло, които се разбъркват в съд на котлона до завиране, след което сипете рома, който може да се замени с коняк.
Започнете да приготвяте масления крем, като разбиете 1/2 пак. маргарин с 3-4 с.л. захар, добавете 1 с.л какао, след него - един по един 1-2 жълтъка, а финално ароматизирайте с 1 ванилия.
Готовите изстинали блатове се сиропират със захарния сироп и се намазват с масления крем. Отгоре намазаните блатове поръсете с крокан.
За него карамелизирайте 1 ч.ч. захар /непълна/, в получения карамел разбъркайте 1 ч.ч. орехи и разстелете сместа в чиния, която предварително сте застелили хартия за печене. След като кроканът изстине, се натрошава и се поръсва върху блатовете, които се съединяват. Отстрани и отгоре намажете тортата с масления крем и поръсете с още орехов крокан.
За да финализирате тортата, пригответе шамовия крем. Отново карамелизирайте 1 непълна ч.ч. захар. Предварително разбийте 3 белтъка на сняг с 9 с.л. захар /или по-малко/ и добавете горещия карамел на тънка струйка. През цялото време разбивайте с миксер, докато кремът се сгъсти хубаво.
Шамовия крем разпределете с шприц върху тортата и ако ви е останал крокан, поръсете с него.
Коментари