Начин на приготвяне
Приготвянето на пирожките започва от забъркване на тестото. Започва се от разтварянето на маята в топло прясно мляко и захар (щипка). Трябва да шупне;
В дълбока купа се пресява брашното. Към него се добавя солта. Разбива се яйцето и заедно с маята и киселото мляко се добавят в направеното кладенче в брашното.
Към тях се прибавя маслото на стайна температура (или предварително разтопено). Всички съставки се разбъркват добре. Меси се еластично и гладко тесто за пирожки.
Най-удобно се меси на кухненския плод или друга твърда повърхност, предварително поръсена с брашно, да не залепва;
Когато тестото е готово, се оставя да втаса за половин-един час, покрито със стреч фолио или кърпа;
През това време се прави плънката за пирожките.
В подходящ съд се поставя каймата и към нея се добавят всички останали продукти за нея. Ако не ползвате само белтък, а цяло яйце и плънката ви стане по-рядка, увеличете количеството на галетата;
Върнете се към тестото. От него се късат равни по-големина топчета, които се оформят. Сплескват се с ръце, може да се разточат с точилка или с пръсти.
За да си спестите залепване на тестото, намазнете плота и ръцете си. В средата на всяко кръгче се поставя малко от плънката. Сгъва се като мидичка, с гребенчето нагоре, и се защипва добре с притискане с пръсти;
Готовите пирожки се оставят за няколко минути настрани да увеличат обема си, Може да ги оставите върху намазнен лист хартия за печене, ако ще ги пържите след това.
В случай че смятате да ги печете, наредете ги направо в приготвената тавичка. Тогава ги намажете директно с разбито яйце;
Тъй като аз ги пържа, ще обърна внимание на този начин. Пържат се до придобиване на златист загар, на бавен огън, за да може плънката да не остане сурова.
Има вариант, в който предварително може леко да задушите плънката преди да напълните пирожките с нея, за да сте убедени, че ще се сготви. Той не е задължителен;
Когато са готови, класическите пирожки с кайма и яйца се изваждат върху лист хартия, която да усвои излишната мазнина. Добре е да се хапнат още топли - тогава се хем пухкави, хем хрупкави.
Страхотна закуска, която може да поднесете с айран.
Добър апетит!
Съвет: Ако видите, че някои от пирожките леко са се разтворили, притиснете ги отново с пръсти, непосредствено преди да ги пуснете в олиото.
Пържете първо от страната, от която са затворени. Така със сигурност ще се затворят хубаво и няма да има опасност плънката да изпадне от тях.