Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на червения сос за нашата домашна лазаня. Морковът, чесънът и лукът се режат на ситно. Задушават се в дълбок тиган.
След няколко минути към тях се добавят гъбите, нарязани. Когато зеленчуците омекнат, към тях се добавя каймата. Разбърква се, докато каймата побелее. Тогава се налива червеното вино.
След като виното се изпари, се добавят смлените домати и доматеното пюре, което предварително сме разтворили в 150 мл вода.
Ароматният сос за лазаня се овкусява се със сол и останалите подправки. Щом достигне желаната гъстота, се маха от котлона.
Вземете нова тенджера, сложете маслото в нея и я оставете да загрява на котлона. Когато маслото разтопи, се добавя брашното. Бърка се непрекъснато, като котлонът се намаля до най-ниска степен.
Внимателно, на тънка струя, се добавя прясното мляко. Сосът се разбърква периодично. Щом започне да се сгъстява, се овкусява с индийско орехче, черен пипер и сол.
Пригответе си продълговата тава за печене. В нея първо се сипва малко от белия сос. Върху него се нареждат кори за лазаня. Следва отново бял сос, после се сипва от червения сос, а след това настъргани моцарела и кашкавал.
Този ред се спазва, докато се използват всички кори. Лазанята трябва да бъде завършена с бял сос, моцарела и кашкавал.
Автентичната лазаня с гъби и кайма се пече във фурна за 40 минути на 200 градуса.