Начин на приготвяне
Почистете внимателно костиците на филето от сьомга с пинсета. Измийте и подсушете добре.
Смесете солта със захарта, водката, подправките за пастърмата и портокаловата кора. Разбъркайте.
На дъното на съд с формата на филето риба, сложете пласт от сместа. Положете сьомгата с кожата надолу и покрийте с останалата сол и захар, притискайки, за да се получи плътен пласт.
Затворете съда или покрийте със прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за 36 часа. При много дебели филета може да е нужно и до 40-48 часа.
След като е преминал процесът на зреене и мариноване, рибата се втвърдява и изсъхва, тя е вече е готова за консумация под формата на домашна рибена пастърма.
Реже се на тънки парченца и се добавя към различни хапки - с хайвер, крема сирене и т.н. Може да се използва и в салати и сандвичи, както и за самостоятелно мезе, поръсена със зехтин.
За да съхранявате за по-дълго вашата домашна пастърма от сьомга, покрийте я със зехтин и приберете в хладилник в добре затворен съд.
Чудесно предложение за празнични трапези!
Добър апетит!
Важна забележка:
Преди да започнете с приготвянето на домашната пастърма от сьомга, замразете рибата за 24 часа и после я отмразете. Така се убиват всички възможни бактерии и паразити по суровата риба, когато тя се консумира без термична обработка, както е в случая.