Начин на приготвяне
Измиваме и почистваме месото от ципи. Разрязваме по дължина на подходящи парчета. В дълбок съд изипваме морска сол (около 1 пръст) и нареждаме свинските филета отгоре.
Засипваме пак със сол и така редуваме, докато всички парчета се покрият плътно, като завършим най-отгоре с по-дебел слой от солта. Оставяме на хладно за 48 часа, за да се изтегли водата от месото.
Когато са готови изваждаме, изплакваме и накисваме месото в студена вода за 24 часа, като е хубаво да се сменя поне два пъти.
Вече изкиснатото месо подсушаваме старателно с кърпа. В друг съд смесваме подправките (ако желаете може да ги замените с други по ваш избор).
Всяко парче се овалва старателно в тях и притиска, за да полепнат хубаво. Нареждаме върху скара и слагаме в хладилника.
Обръщаме парчетата всеки ден, докато изсъхнат напълно. В зависимост от дебелината, след около 15-20 дни са готови за консумация. Страхотна пастърма!