Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пастърма»Домашна пастърма от сьомга

Домашна пастърма от сьомга

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашна пастърма от сьомга9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Тази домашна рибена пастърма е чудесно предложение за вашата празнична трапеза"

Необходими Продукти

  • сьомга - 500 - 600 г филе с кожа
  • сол - 150 г едра, морска
  • захар - 150 г кристална
  • водка - 1 капачка
  • копър - 1 с.л. сушен и пресен, накълцан
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • лют пипер - 2 щипки
  • портокалова кора - 1 ч.л. фино настъргана, оранжевата част
  • зехтин - около 300 мл, за съхранение
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете внимателно костиците на филето от сьомга с пинсета. Измийте и подсушете добре.

Смесете солта със захарта, водката, подправките за пастърмата и портокаловата кора. Разбъркайте.

На дъното на съд с формата на филето риба, сложете пласт от сместа. Положете сьомгата с кожата надолу и покрийте с останалата сол и захар, притискайки, за да се получи плътен пласт.

Затворете съда или покрийте със прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за 36 часа. При много дебели филета може да е нужно и до 40-48 часа.

След като е преминал процесът на зреене и мариноване, рибата се втвърдява и изсъхва, тя е вече е готова за консумация под формата на домашна рибена пастърма.

Реже се на тънки парченца и се добавя към различни хапки - с хайвер, крема сирене и т.н. Може да се използва и в салати и сандвичи, както и за самостоятелно мезе, поръсена със зехтин.

За да съхранявате за по-дълго вашата домашна пастърма от сьомга, покрийте я със зехтин и приберете в хладилник в добре затворен съд.

Чудесно предложение за празнични трапези!

Добър апетит!

Важна забележка:

Преди да започнете с приготвянето на домашната пастърма от сьомга, замразете рибата за 24 часа и после я отмразете. Така се убиват всички възможни бактерии и паразити по суровата риба, когато тя се консумира без термична обработка, както е в случая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: