Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Рибена чорба»Рибена чорба по каварненски

Рибена чорба по каварненски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Рибена чорба по каварненски
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Ако се питате коя е най-вкусната рибена чорба, ето я"

Необходими Продукти

  • риба - 450 - 500 г черноморска (попчета, сафрид, калкан, чернокоп или др.)
  • лук - 1 глава
  • целина - 2 стръка или около 80 г корен
  • картофи - 2 бр. големи
  • домати - 1/2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • девесил - 1 - 2 с.л. сушен
  • черен пипер - 1 ч.л. млян
  • краве масло - 1 с.л. с връх, меко
  • олио - 60 мл
  • сол - на вкус
  • Застройка на чорбата
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
  • сол - 1 щипка
  • още подправки
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • оцет - 120 мл
  • девесил - 1 с.л.
  • черен пипер - 2 - 3 щипки
  • лют пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете рибата в леко подсолена вода. Обезкостете я и прецедете бульона.

Накълцайте лука и целината и ги задушете в двата вида мазнина. След 3-4 минути добавете морковите и картофите, нарязани на кубчета, като морковите са по-малки от картофите, за да могат да се сварят едновременно. Посолете, сложете девесил и черен пипер, настъргания домат и налейте бульона от рибата плюс вода, така че течността да е около литър и половина.

Варете 30 минути под капак. Опитайте дали морковчетата са сварени и ако е нужно, удължете времето. Доливайте течност, ако е необходимо.

Сложете в чорбата обезкостената риба и дръпнете от огъня, за да спадне малко температурата. Ако бързате, може да налеете още студена вода и така да постигнете спад в температурата, за да не се пресече застройката.

За нея разбийте жълтъците с киселото мляко и сложете няколко черпака от чорбата с риба. Върнете в тенджерата и разбъркайте.

За допълнително подправяне на каварненската рибена чорба счукайте чесъна и смесете със черния и лютия пипер, още малко девесил и оцета.

Поднесете заедно с горещата рибена супа, за да слага всеки, колкото желае в своята купичка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: