Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса.
Кръгла форма без ринг d 20 см, добре намаслена с парче меко масло и леко покрита с брашно.
Стафидите се накисват в гореща вода за 15 - 20 минути. Отцеждат се.
В купа се смесва брашното, захарта, яйцата, рикотата, и всичко това се разбърква с телена бъркалка. Добавят се стафидите, шоколада, рома и лъжицата зехтин. Отново всичко се разбърква с телена бъркалка. Готовата смес се изсипва във формата, и се пече в затоплена фурна на 160 градуса за около 45-50 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се от фурната, охлажда се за кратко и се поставя върху решетка, до пълното й охлаждане.
След като се охлади напълно с назъбен нож, се изрязва капачето, което се е получило по време на печенето, за да се изравни и лесно да се постави глазурата.
Разбива се студената сметана и пудрата захар до меки върхове. Прибавя се маскарпонето и се разбива до сняг. Със супена лъжица се поставя глазурата съвсем непринудено, като леко може да се заглади, или да се направят връхчета с лъжицата. Посипва се с настърган шоколад за разкош.
Тази рецепта за италианска торта Pipasener я видях при Cucina di Asi и ми хареса още на пръв поглед, лесна, бързо ставаща, и с продукти, които се намират във всеки дом. Но рецептата за италианската торта си има история и аз ще се опитам да я разкажа, така както я прочетох.
Рецептата е на Nadia Santint, която е много известен италиански кулинар и притежава ресторантче Dal Sull`Oglio . Ресторантът съществува от 1996 г, а действително съществува от 1925 година и е бил притежание на Teresa Buzzi и Alberto Santini . В момента Nadia Santini го управлява заедно с двамата си синовете и съпруга си и други членове на семейството, така че това е тип семеен ресторант.
Италианската кухня следва традициите, които се съхраняват в продължение на години. Тяхното мото при приготвянето на храната е, че: Когато храната се приготвя с любов, тя може да се превърне в щастие, емоция, и е източник на благополучие. Готвенето е много повече от необходимост. Един вкусен обяд или вечеря е повод за среща с приятели и семейства. Любовта от приготвянето на храната се предава от поколение на поколение и говори за нашия вкус, емоции, характер, манталитет и страст. Това е нашето наследство и идентичност.