Начин на приготвяне
В купа разбиваме яйцата с миксер. Добавяме захарта на части и разбиваме на пухкав крем.
След това слагаме маскарпонето, също на части, като продължаваме да разбиваме с миксер. Добавяме какаото и разбъркваме.
Накрая сипваме пак на части пресятите брашно и бакпулвер, като вече бъркаме с дървена лъжица или шпатула. Трябва да няма топчета.
Тази смес сипваме във форма набрашнена и намазнена. Диаметър 24-26 см.
Печем във фурната на 180 градуса за около 30- 35 минути. Може и във фурна с вентилатор, но там градусите са 170 и времето е около 40 минути.
Готовият изпечен блат оставяме да се охлади напълно, като първо го оставяме за 10 минути в изключена фурна, после вадим тавата навън и чакаме пълното охлаждане.
Тук може да поръсите с пудра захар или шоколадов ганаш, но аз исках да бъде с крем, затова разрязах моя блат на две части с остър нож.
За крема разделяме белтъците от жълтъците в две купи. Белтъците разбиваме с щипка сол с миксер на сняг. Жълтъците разбиваме със захарта до побеляване.
Смесваме внимателно двете смеси, като бъркаме със силиконова шпатула, за да не спадат белтъците. Малко по малко добавяме маскарпонето, като не спираме да бъркаме деликатно. Накрая прибавяме рома и леко разбъркваме.
Сглобяваме тортата в подходящ поднос или тортена чиния. Най-напред намазваме тънък слой от крема по дъното на съда. Слагаме единият блат.
Намазваме с част от крема и подреждаме нарязаният на кръгчета банан. Отгоре захлупваме с другия блат и намазваме тортата с останалият крем навсякъде. Декорираме по желание
Аз нарязах на тънки полумесеци сочна круша. Завърших с леко поръсено какао.
Прибираме тортата с круши в хладилника за няколко часа, като разбира се покриваме с капак от тортен поднос.
Получи се много вкусна италианска торта с плодове.
Така както комбинирах този какаов блат с въздушния ароматен крем и плодовете, смея да твърдя, че е разкошна.
Източник: Цветомира Пенкова - Кулинарна Мрежа