Оригинална рецепта за салата Нисоаз

Оригинална рецепта за салата Нисоаз

21/12/2020
"Предлагаме ви тази богата салата Нисоаз, приготвена по оригинална рецепта"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо772
  • Преглеждания за месеца4
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салатата с интересно име Нисоаз идва от района на град Ница. За нея няма строго определена рецепта с точни съставки, тъй като в миналото всяко домакинство е имало свой начин и вариант да я приготвя.

Единствените задължителни продукти, които се смята, че са неизменна част от оригиналната рецепта за салата Нисоаз са - риба тон, аншоа, яйца, черни малки маслини, домати и други пресни сезонни зеленчуци, босилек и лук шалот.

Често салата Нисоаз се приготвя и със зеленчуци, които са преминали термична обработка - картофи, зелен фасул, артишок. За мен това е и зимният и вариант.

Различия има дори и в начина на подреждане и поднасяне, като понякога Нисоаз е във вид на редена салата, а друг път всички продукти са смесени и овкусени заедно.

Моето лично мнение е, че когато е редена, е много по-подходяща за специални случаи, гости и по-изискани трапези, защото стои по-красиво. Такъв вариант ви представям и сега.

Започва се с подготовката на тези продукти, които трябва да преминат термична обработка. Картофите и пъдпъдъчите яйца се сваряват поотделно, след това се обелват. Вместо малките пъдпъдъчи яйца разбира се могат да се използват и обикновени-2-3 бр.

Червения лук се слага при картофите, нарязан на кубчета, и се овкусява с част от дресинга, приготвен от смесването на посочените за него продукти.

Всяка от отделните части на салатата ще овкусяваме поотделно, затова си разпределете дресинга или ако прецените, пригответе повече количество от него.

И така, продължава се с пресните зеленчуци, в нашия случай - домати, шалот и маруля.

Зелените листа се измиват, отцеждат добре и подреждат в плато като подложка на салатата. По желание се поръсват с малко зехтин и сол.

Доматът аз обелвам, но това е по желание. При него се нарязва на тънки ивица лука шалот и се накъсва босилека. Отново се овкусява с дресинг.

Остава да се подправи и зеленият фасул и компонентите са почти готови.

Ако искате по-богата салата Нисоаз, разбира се може да си добавите и артишок, чушка, краставица, млад зелен боб и др.

Върху канапето от маруля се редят купчинки от всички компоненти - картофки, домати, зелен боб, отцедената риба тон, пъдпъдъчите яйца, аншоата, маслините.

Отгоре празничната салата се поръсва с каперси и се подреждат маслините.

Ако не намирате от малките маслини нисоаз, може да използвате каламата или други черни.

Насладете се на тази уникална салата с вашето семейство или скъпи гости.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Уникална рецепта, както винаги! Може ли пъдпъдъчите яйца да се заменят с обикновени
1
0
Теодора Мещерова
Прочетох я, но не съм забелязала. Благодаря за отговора
0
0
Йорданка Ковачева
Благодаря Теди. :)
Да, може да се заменят с обикновени, писала съм го в описанието на рецептата;)
0
0