Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса. Плоска тава покрита с хартия и поръсена с царевично брашно.
Сухата мая се разтваря във водата с щипка захар. Оставя се да шупне за около 10 минути. Брашното се пресява и се смесва със солта, след което се изсипва шупналата мая. Измесва се тесто, което не лепи по ръката, ако е необходимо е възможно да се добави още малко вода, но внимателно на капки.
Оставя се да втаса в леко намаслена купа, покрито с фолио за около 1 час. Втасалото тесто много леко се премесва, за да излезе въздухът от него. Дели се на 4 равни части, които се оформят на фитили с дължина 30-32 см.
Подреждат се в тавата и се правят разрези с тъничък нож в диагонал. Поръсват се с царевично брашно. Оставят се да втасат отново за около 20 минути.
Пече се на 200 градуса за около 20-25 минути, като във фурната се поставя и купичка с топла вода. Охлаждат се върху решетка.
Източник: My Cooking Book
Забележка: Разкошни багети. Изключително лесни с много хрупкава коричка, а отвътре на места са кухи, така като трябва да е една френска багета.
Разделих продуктите на две и се получиха две багети, около 360 г всяка.
Работих ги изцяло в миксер, след като беше измесено тестото го извадих от миксера и го удрях в плота, като се хваща едната му страна, удря се, тестото се разтегля, отново се събира и се удря в плота отново.
Това го повторих няколко пъти, около 20, което довежда до много еластично и едновременно пухкаво и гладко тесто.