Начин на приготвяне
Лютите чушки рибки измийте добре, почистете от дръжките и подсушете. Направете разрез на върха, а по дължина боднете 3-4 пъти с нож.
Това ще помогне за по-лесното пържете на чушките и ще предотврати пръскането.
Сипете избраната мазнина в дълбок тиган или тенджера с капак. Пуснете вътре лютите чушлета.
Затворете съда с капака. Ще започнат да пукат, но това е само за кратко. Не се притеснявайте. Разклащайте тенджерата от време на време, за да се изпържат от всички страни.
Когато усетите приятен аромат, може да махнете от огъня. Ще разберете, че са готови, щом придобият тъмен загар на места.
Сипете при тях нарязания на филийки чесън, овкусете със сол, сипете оцет и останалите подправки. За зелените може да изберете както сушени, така и пресни.
Важно е да покриете чушките с маринатата. Ако е необходимо, долейте оцет. Разклатете съда, за да отиде навсякъде.
Оставете за 60 мин. да се мариноват. Може да изчакате и 24 часа преди да консумирате.
Чушлетата рибки на тиган се съхраняват в буркан в хладилник.
Ако искате да си направите зимнина от тях, може да стерилизирате бурканчета с люти чушки, единствено трябва да увеличите количеството.