Начин на приготвяне
За приготвянето на домашните шоколадови пасти ще ви трябва миксер. В неговата купа чукнете яйцата, прибавете водата и заквасената сметана. Разбийте добре.
Прибавете оцета и олиото, след това ванилиите и содата. Последни сложете какаото и захарта. Отново разбийте добре до хомогенна смес.
Пресейте брашното и добавете и него при останалите съставки, на части.
Пригответе си подходяща тава, най-добре правоъгълна, постелете лист хартия за печене. Намазнете с малко олио.
Готовата смес за блата за вашите пастички разделете на 3 места - в три отделни купички. Едната изсипете в тавичката, разпределете навсякъде. Изпечете за половин час на 150 градуса.
Може да проверите с клечка - ако е суха, блатът е готов. Трябва да изстине преди да продължите нататък.
Намазнете отново хартията за печене с мазнина. Сипете втората част от сместа. Това се прави и с последната купа или последния блат за петифурите. Изпечете и оставете да изстинат.
В тенджера сипете да заври 300 мл сметана. Натрошете на дребно 200 г от шоколада и изсипете при сметаната. Разбъркайте, докато се усвои и се получи шоколадов сос. Приберете в хладилник да се изстуди.
Щом шоколадовата сметана и блатовете са студени, може да започнете да сглобявате сладкиша, който след това ще се превърне в шоколадови петифури.
Разбийте сметаната с миксер - щом обърнете купата, не трябва да пада. Сложете първия блат на равна повърхност. Разпредете половината от разбитата сметана върху него.
Нарежете половин банан на колелца. Наредете върху сметаната и сложете втория блат. Нанесете върху него останалата сметана. Върху нея сложете втората половина от банана, също нарязан. Отгоре сложете и последния блат.
Разчупете останалите 80 г шоколад, добавяйки 1 с.л. масло към него. Разтопете в микровълнова за около 60 секунди. Объркайте хубаво, трябва да се получи консистенция на течен шоколад. Оставете настрани да изстине.
Последно разбийте останалата сметана - 200 мл. Задетелете част от нея за украса на пастичките Готовата шоколадова торта нарежете на 8 еднакви квадрата.
Всяка една от петифурите намажете с разбитата сметана от всяка страна. Полейте с течен шоколад - около 1 с.л.
След като изстинат, украсете шоколадовите пасти за ценители със сметанови розички. Добавете колеклце банан и шоколадово топче.