Начин на приготвяне
Първо се приготвя сироп. Смесват се водата със захарта и се оставят да врат 3-4 минути. Добавят се солта, изцеденият лимон и остатъка от него, и пръчката канела. Оставя се да изстине.
Тиквата се задушава до омекване.
Орехите се смесват с канелата и захарта.
Кравето масло се разтопява.
Взема се един лист от корите и се намазва с масло, върху него се поставя втори лист, който също се намазва, следва трети лист. Откъм късата страна на листите се поставя 1/6 от тиквата. Върху нея се разпределят 3 с.л. от ореховата смес. Завива се на стегнато руло и се поставя в тава.
По същия начин се процедира и с останалите кори. Получават се 6 броя рула, които се нарязват с останалата мазнина. Нарязват се на парчета с размер 5-6 сантиметра.
Тиквеникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Още топъл, тиквеникът с орехи се залива със студения сироп.
Оставя се 2-3 часа хубаво да поеме сиропа и да ви е сладко!
Сиропиран тиквеник - любим коледен сладкиш!