Коледни сладки с прозорче

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8382k1
Коледни сладки с прозорче
Снимка: Анонимен
1 / 4
21/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • масло - 100 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • мед - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • бакпулвер - 1/3 ч.л.
  • портокалова есенция - 2 капки
  • сол - 1 щипка
  • бонбони - разноцветни за смучене
  • За уйраса
  • бял шоколад - 50 г
  • масло - 1 ч.л.
  • захарни пръчици - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме брашното и солта. Нарязваме вътре маслото на кубчета и започваме да размачкваме с пръсти до едри маслени трохи.

Отделно разбиваме яйцето, захарта и меда. Сипваме тази смес към маслените трохи. Добавяме ванилията, бакпулвера и портокаловата есенция. Размачкваме с ръце до получаване на маслено тесто.

Разточваме тестото върху лист хартия за печене и прибираме в хладилника за 20-30 минути.

Начукваме различни цветове бонбони за смучене на ситно в хаванче или в пликчета върху дъска. Всеки цвят трябва да е поотделно.

Изваждаме тестото и изрязваме формички с коледни мотиви. В средата на всяка формичка изрязваме дупка с капачка за бутилки или с друга по-малка формичка.

Излишното тесто събираме и разточваме върху друг лист хартия. От него изрязваме отново формички по същия начин.

В горния край на всяка сладка пробиваме внимателно дупка с върха на нож или с дървено шишче.

Преместваме внимателно сладките с хартията за печене в широки тави.

Поставяме сладките в загрята на 170 градуса фурна и печем 10 минути.

Изваждаме от фурната и дупките на сладките поставяме от начуканите разноцветни бонбони.

Връщаме във фурната и печем още около 5 минути, до много леко порозовяване.

Внимаваме да е препечем коледните сладки, за да не станат прекалено твърди.

Изваждаме готовите сладки от фурната и ги оставяме така в тавите да изстинат.

Разтопяваме шоколада с маслото на водна баня и го оставяме за малко да се охлади леко. Декорираме сладките с него, като правим отделни капки или по-големи участъци. Поръсваме отгоре със захарни пръчици, по възможност блестящи, имитиращи златни и сребърни.

Оставяме готовите коледни сладки с прозорче още 20-30 минути така, за да се стегне шоколадът.

Нанизваме в дупчиците лента тънка панделка и по желание можем да закачим на коледната елха или да опаковаме в малки пличкета и да подарим на децата и близките си..

Получават се доста празнични сладки, така че повечето от тях можем да приберем в кутия.

Коледните сладки с прозорче могат да се съхраняват около 1 седмица, като с всеки изминал ден стават все по-вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: