Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Сливенски милинки по стара рецепта

Сливенски милинки по стара рецепта

Сливенски милинки по стара рецепта
Снимка: Yordanka Kovacheva
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Стара и изпитана многократно рецепта за сливенски милинки - знаем, че я искате"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • мая - 20 грама (прясна)
  • брашно - 500 грама
  • вода - 300 мл
  • захар - 1 ч л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • заливка
  • яйца - 1
  • масло - 100 г
  • мас - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • за оформяне
  • олио - 2 с.л.
  • мас - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се започва със замесването на тестото. За целта разтворете маята в 100 мл хладка вода, добавете захарта и 2 лъжици от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне на топло за 10-тина минути.

В отделен съд пресейте брашното. Добавете към него солта, останалата вода, олиото и шупналата мая.

Замесете меко тесто. Намазнете го с олио и покрийте съда с чиста кърпа. Оставете на топло да втаса около 40 минути или докато удвои своя обема.

Смесете 2 лъжици олио с лъжица мас и ги разтопете. Потопете пръсти в мазнината и късайте топчета от тестото с големина на орех. Редете ги в добре намазнена тава с диаметър 30 см.

Оставете милинките да втасат пак за около 20-тина минути.

Междувременно си пригответе крема за намазването им. Разтопете маста с маслото.

Охладете и прибавете към тях брашното, яйцето, лъжица вода и щипка сол. Разбъркайте до гладка смес и намажете милинките.

Сложете да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. Необходими са около 20-25 минути. След като се изпекат, поръсете горещите милинки с пудра захар.

Сливенските милинки по стара рецепта са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Уникална рецепта! Благодаря Ви!
02.10.2021 19:05
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Страхотни!
Към заливката добавих две лъжици захар, за да подсладя допълнително.
Благодаря за споделената рецепта. Влиза ми в "любими" на 100% :)
17.02.2021 17:01
3
1
Покажи всички подкоментари