Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Милинки»Сладки сливенски милинки

Сладки сливенски милинки

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Сладки сливенски милинки
Снимка: Албена Асенова
1 / 5
08/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"А опитвали ли сте сладки милинки? Ама наистина сладки?"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 1/2 пакетче от 11 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 с. л
  • брашно - за меко тесто
  • За заливката
  • масло - 125 г
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • вода - 1 с.л. студена
  • сол - щипка
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира в купа със затоплено прясно мляко и една супена лъжица захар. След като шупне маята се прибавя пресятото брашно, солта и олиото.

Замесва се средно меко тесто, което се оставя да втаса на топло за около един час (лично аз го замесих още от вечерта и без да го оставям на топло. На сутринта имах хубаво бухнало тесто).

След като втаса тестото се късат от него малки топчета колкото орех. Овалват се с ръце намазани с обилно с мазнина и се се подреждат в тавата за печене. Оставят се така да втасат отново.

През това време се прави заливката, като за целта се разбива едно яйце с щипка сол. Прибавят се една супена лъжица вода, размекнатото масло и две супени лъжици брашно.

Съставките се разбъркват добре и с получената смес се намазват втасалите милинки. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса. След като се извадят от фурната готовите милинки се поръсват обилно с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Автентична рецепта от Сливен. Любима на цялото семейство.
29.01.2018 13:47