Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Коледна пита с домашно овче сирене

Коледна пита с домашно овче сирене

Коледна пита с домашно овче сирене
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг + за доомесване
  • яйца - 5 бр. (3 за намазване на питката)
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • мая - 1 пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - за намазване на корите
  • овче сирене - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа с хладка вода сложете захарта, солта и маята за 15 минути на топло. В голяма тава или дълбока купа изсипете брашното и чукнете 2 от яйцата.

Добавете маята и месете, докато се получи меко и гладко тесто. Добавяйте брашно, докато тестото спре да ви лепне по ръцете.

Намажете тестото с олио, покрийте с найлон и кърпа и оставете да втаса за 1 час на топло. След като е готово, късайте топки и върху набрашнен плот разточете всяка топка на тънък правоъгълник.

Всеки правоъгълник се маже с олио, в края му се слага от домашното овче сирене и се навива на руло, което се усуква. От всяко руло се режат парчета, широчината на които е 3 пръста.

Розичките се подреждат в голяма тава, на не много голямо разстояние една от друга, изправени. Домашната питка се оставя да втаса за още 30 минути, покрита с кърпа.

В купа, с няколко капки олио, разбийте останалите яйца, намажете питката и печете в предварително загрята фурна до златист цвят. При мен това отне около час.

След като чудната коледна питка е готова, напръскайте я с малко вода и я покрийте с кърпа да се задуши.

Весели празници с тази прекрасна коледна пита с домашно овче сирене!

Забележка: Аз не добавих сол в брашното, защото домашното овче сирене е доста солено. Ако използвате обикновено, може да добавите сол на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: