Начин на приготвяне
В купа с хладка вода сложете захарта, солта и маята за 15 минути на топло. В голяма тава или дълбока купа изсипете брашното и чукнете 2 от яйцата.
Добавете маята и месете, докато се получи меко и гладко тесто. Добавяйте брашно, докато тестото спре да ви лепне по ръцете.
Намажете тестото с олио, покрийте с найлон и кърпа и оставете да втаса за 1 час на топло. След като е готово, късайте топки и върху набрашнен плот разточете всяка топка на тънък правоъгълник.
Всеки правоъгълник се маже с олио, в края му се слага от домашното овче сирене и се навива на руло, което се усуква. От всяко руло се режат парчета, широчината на които е 3 пръста.
Розичките се подреждат в голяма тава, на не много голямо разстояние една от друга, изправени. Домашната питка се оставя да втаса за още 30 минути, покрита с кърпа.
В купа, с няколко капки олио, разбийте останалите яйца, намажете питката и печете в предварително загрята фурна до златист цвят. При мен това отне около час.
След като чудната коледна питка е готова, напръскайте я с малко вода и я покрийте с кърпа да се задуши.
Весели празници с тази прекрасна коледна пита с домашно овче сирене!
Забележка: Аз не добавих сол в брашното, защото домашното овче сирене е доста солено. Ако използвате обикновено, може да добавите сол на вкус.