Печена коледна пуйка

редакция:
ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печена коледна пуйка
Снимка: Зори
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
8
"Сочната печена пуйка ще допринесе за коледния дух и във вашия дом тази година"

Необходими Продукти

  • пуйка - 1 бр. охладена
  • моркови - 3 бр.
  • лук - 2 глави кромид
  • краве масло - 250 г
  • мащерка - 2 стръка прясна /или 1 с.л. сушена/
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • бира - 500 мл
  • розмарин - 3 стръка пресен
  • салвия - 5 - 6 пресни листа
  • мандарини - 2 бр. /или 1 бр. лимон/
  • чесън - 2 малки глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се измива и почиства от перушинки, ако има останали такива.

Ако имате достатъчно време, може да я потопите в маринатата за пуйка и да я оставите в хладилник или на хладно да се маринова за 24 часа.

Добре е пуйката да се остави на стайна температура поне два часа преди печенето.

Внимателно се отлепва кожата на пуйката като се започва от гърдите към бедрата, след това пуйката се обръща и кожата се отлепя и от към гърба.

Маслото трябва да е меко, оставено на стайна температура.

Мекото масло се смесва с червения пипер, мащерката, солта и черния пипер. Разбърква се хубаво, докато сместа стане хомогенна.

Пуйката се намазва отвътре и отвън с ароматното масло като се слага най-много под кожата. Лукът и морковите се нарязват на едро и се слагат на дъното на съда за печене.

Върху зеленчуците се слага пуйката по гръб, в кухината и се слагат стръковете розмарин, листата салвия, целите главички чесън и нарязаните на половинки мандарини или един разполовен лимон.

Краката на пуйката се връзват здраво с канап.

Отстрани на пуйката се налива бирата и тавата се покрива с два листа алуминиево фолио.

Слага се в долната част на предварително загрята на 150 градуса фурна и се пече до готовност.

Времето за печене зависи от килограмите на пуйката - правилото е по 35 минути на килограм месо. Моята пуйка е 4.5 кг, и стана готова за около 3 часа.

По време на печенето периодично изваждаме тавата и с помощта на лъжица пуйката се полива с отделилия се сос.

В края на печенето отстранете фолиото и върнете пуйката във фурната за 10-15 минути, докато месото хване апетитен загар.

След като извадите сочната печена пуйка от фурната, покрийте я отново с фолиото, отгоре сложете две памучни кърпи и оставете поне час-два месото да почине преди сервиране.

Поднесете пуйката със соса, отделил се при печенето и гарнитура по избор.

Добър апетит с тази печена коледна пуйка!

Идея: Може да приготвите сос като прехвърлите зеленчуците и соса от тавата в дълбок тиган, добавите 200 мл. червено вино и малко пилешки бульон. След като течността се редуцира, прецедете и сосът е готов.

Опитай непременно и рецептата ни за пуйка с кисело зеле или научи кои подправки са подходящи за пуешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Пуйката е предварително маринована по тази рецепта Марината за празнична печена пуйка

26.12.2020 19:05
13
2