Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Усукан тутманик за Коледа

Усукан тутманик за Коледа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Усукан тутманик за Коледа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
26/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Усукан тутманик за Коледа, с който празникът ще бъде още по-специален"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г + за доизмесване
  • масло - 100 г от овче мляко, домашно
  • кашкавал - 100 г овчи, домашен
  • сирене - 150 г овче, домашно
  • мая - 18 - 20 г жива
  • вода - 270 мл
  • яйца - 1 бр. XL размер
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • кисело мляко - 100 г овче, домашно
  • олио - 1 - 2 с.л. + за намазняване
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ще започна с това, че млечните продукти в този тутманик може да бъдат и купени от магазина, а не домашни, както е указано.

Направите ли го обаче с домашно приготвени масло, мляко, сирене и кашкавал, това ще е най-прекрасният, вкусен и ароматен тутманик, който сте опитвали, несравним с нищо друго.

От известно време аз сама си правя млечни продукти от прясно овче мляко и какъв по-добър повод да ги използвам, ако не за един невероятен коледен тутманик!

Прясно мляко в него не слагам, а само вода, тъй като киселото мляко, а и маслото са доста мазнички и наситени. Ако обаче го правите с купени млечни продукти, тогава заменете водата с прясно мляко.

Разтворете в него маята и захарта и оставете да шупне. Пресейте брашното в купа и разбъркайте със солта.

Направете кладенче и в него сипете леко разбитото яйце, киселото мляко, половината меко масло, лъжичка олио и шупналата мая. Замесете тесто като си добавяте по малко брашно, докато спре да ви лепне.

Месете 4 минути в кухненски робот или поне 10-12 на ръка. За да не правите тестото твърдо и да не прекалите с брашното, намазнявайте и ръцете си с олио, ако работите на ръка.

Оформете на топка и приберете в намазнена купа. Покрийте я с влажна кърпа и оставете да втаса за 1 час в топло помещение.

Разделете втасалото тесто на 7 топки. Разточвайте всяка от тях на тънка кора, слагайте тук-там по нея от ароматното домашно масло, а после сирене или кашкавал - 3 кори с кашкавал, 4 със сирене или във всичките смесено и от двете.

Завийте на руло, а после издърпвайте, за да издължите всяко. Усуквайте го и навивайте в тава, леко намазнена.

Оставете разкошния усукан тутманик отново да бухне за около час и половина, в зависимост от топлината в стаята. Намажете с разбит с няколко капки вода жълтък или цяло малко яйце.

Печете в загрята на 190 градуса фурна за 20 минути, после намалете температурата на 175 градуса и допечете за още около 15 минути или хубав златист загар.

Може да поднесете усукания тутманик за Коледа на празничната трапеза още топъл. Гарантирам, че целият ви дом ще ухае на уют и щастие.

Добър апетит и Весела Коледа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: