Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Лесен усукан тутманик

Лесен усукан тутманик

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5025k2k3k5
Лесен усукан тутманик
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
07/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Кой не обича тутманик?! Особено ако е приготвен по рецепта на баба и излязъл изпод златните ръце на мама"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г и още малко за оформянето
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • суха мая - 1 пак. (20 г)
  • захар - 1 с.л.
  • краве масло - 100 г
  • краве сирене - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се пресява брашното и към него се добавя солта, разбърква се и се прави кладенче. Млякото се затопля леко и към него се добавя захарта и сухата мая и 1 ч.л. брашно.

Разбърква се и се оставя маята да шупне. В друга купичка разбърквате яйцата, киселото мляко и олиото.

Кум сместа с брашното се добавя сместа с шупналата мая. Замесва се меко тесто и се прехвърля върху леко набрашнения плот. Меси се около 1-2 минути. Важно е тестото да остане меко, дори леко да лепне.

На плота поръсих съвсем малко брашно и върху него сложих оформеното на топка тесто, след което го покрих с купата. Оставих го така за 15 минути. През това време в канче разтопих маслото и в купа натроших сиренето.

След 15 минути тестото се бе надигнало. Разрязах го на три равни части. Всяка разточих с правоъгълна форма. Намазах добре с масло и поръсих със сирене.

Разточих следващата кора и я поставих върху първата, като и нея намазах с масло и поръсих със сирене.

Същата процедура по разточване и намазване - отгоре. Леко разточих и разрязах на три ленти правоъгълника.

Тавата за печене се покрива с хартия за печене. Намазах дъното и стените с масло. Всяка лента усуках и разположих в тавата, като започнах от центъра.

Тавата покрих с парче фолио за свежо съхранение и оставих усукания тутманик на топло да удвои обема си за около 1 час.

Фурната загрях на 170 °C.

Намазах тутманика с останалото разтопено масло.

Лесен усукан тутманик се пече за около 40 минути или до суха клечка и златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: