Начин на приготвяне
В купа пресейте 500 г брашно, добавете маята, разбъркайте и направете кладенче.
В друга купа поставете останалите продукти, разбийте с бъркалка и след това ги изсипете при брашното.
Замесете тестото за тутманик. В зависимост от големината на яйцата може да трябва да добавите още малко брашно, но не прекалявайте. Най-много добавете още 50 г. Оставете тестото да втаса за около 30 минути.
Втасалото тесто разделете на 4 равни питки. Всяка питка разточвате според размера на тавата ви, около 28-30 см.
Първата разточена кора се маже хубаво с масло и поръсва с част от натрошеното сирене. След това разточвате втората кора със същия диаметър и я налагате върху първата. Отново мажете с масло и поръсвате със сирене. Същото правите и с третата питка. Четвъртата я разточвате, налагате и намазвате с масло, но без да слагате сирене.
Имате кръг от 4 разточени кори. Този кръг го режете на 6 ленти. След това вземате една лента и я усуквате. Усуканите ленти нареждате в тавата. Оставяте усукания тутманик да втаса отново за 30-40 минути.
Преди да сложите селския тутманик да се пече, го намазвате с рабития жълтък и прясното мляко. След това го печете на 180 °C в предварително загрята фурна до готовност. В моята фурна, която е газова, се изпича за 30 минути.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия