Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Усукан тутманик с шарена сол

Усукан тутманик с шарена сол

Gergana TsvetanovaGergana Tsvetanova
Готвач
4453k7182
Усукан тутманик с шарена сол
Снимка: Gergana Tsvetanova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Тутманик, но не просто забъркан, а усукан и много, много, много вкусен"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • кисело мляко - 200 г
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 щ.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • За поръсване
  • сирене - 300 г
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • шарена сол - 1 ч.л. трапезна
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти се замесва меко тесто, оставя се да втаса. Премесва се отново и се разделя на 8 равни части, които се оформят на питки.

Всяка питка се разточва на кора. Взема се една кора, маже се с разтопеното масло, поръсва се с настъргано сирене, трапезната шарена сол и червения пипер.

Така се процедира с три от корите, най-отгоре се слага четвъртата кора, която само се маже с масло. Разрязва се на пет ленти, които се усукват и се подреждат в намаслена тава.

Процедурата се повтаря с останалите четири кори.Тутманикът се оставя да втаса, намазва се с разбит жълтък, поръсва се с шарена сол и червен пипер, пече на 180 градуса за 30-35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: