Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Домашна прясна паста

Домашна прясна паста

Адриан АлександровАдриан Александров
Готвач
1023752754961
Домашна прясна паста2 / 2
26/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Пригответе любимата си италианска прясна паста вкъщи, за да зарадвате всички вкъщи с този неповторим вкус"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 5 бр.
  • сол - 1 щипка
  • зехтин - 1/2 ч.л.
  • домати - 500 мл пасирани от консерва
  • кайма - 300 г телешка
  • олио - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • гъби - 250 г
  • босилек - 3 щипки сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме брашното в тава и правим в средата кладенче. В него сипваме солта и чукваме едно по едно яйцата, като постепенно разбъркваме с вилица от средата към края на брашното.

След като сме добавили всички яйца, започваме да размесваме с пръсти. Намазваме си ръцете с малко от зехтина и месим до гладко тесто.

Увиваме тестото в прозрачно фолио и го прибираме в хладилника за 1 час.

Ако разполагате с уред/машина/ за домашна паста, използвайте я за разточването и нарязването на тестото с желаната дебелина и форма, според упътването.

Ако не разполагате със специален уред, разточете на набрашнена повърхност на тънък лист и с остър нож нарежете на ивици с желаната дебелина.

Кипваме 2-3 литра вода и пускаме прясната паста вътре да се вари. Варим 15-20 минути и отцеждаме.

За соса за пастата загряваме олиото и запържваме вътре каймата до леко покафеняване. Добавяме нарязаните на дребно гъби и задушаваме още 10 минути.

Наливаме пасираните домати, намаляваме котлона и задушаваме до сгъстяване. Добавяме черния пипер, солта и босилека и отместваме от котлона.

Сосът може да се приготви успоредно с варенето на пастата, за да е готово всичко заедно.

Сипваме в дълбоки чинии желаното количество домашна прясна паста, а отгоре сипваме от соса.

Сервираме чудното ястие, което ще нахрани цялото семейство!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: