Начин на приготвяне
За да приготвите този неустоим ябълков пай, първо обелете и нарежете ябълки на парчета. Сипете ги в малка тенджера, прибавете 3 с.л. захар и 3 с.л. лимонов сок към тях.
Оставете ги на котлона, за да омекнат. Щом това се случи, овкусете с канела и сипете ябълките в гевгир над подходящ съд, в който да се отцеди течността.
Тя ще ви бъде необходима за намазване на сладкиша с ябълки.
Брашното, бакпулвера и солта пресейте. Към сместа добавете жълтъка, яйцето, захарта и студеното масло, което сте нарязали на парчета. Последна прибавете кората от лимон за аромат.
Омесете тесто за пай - гладко и мекичко. Приберете го в хладилник за час-два да стегне. Това ще допринесе за хрупкавостта на сладкиша.
Една част от тестото заделете настрани (с големина на юмрук). Другото разточете върху набрашнена повърхност или хартия за печене. Трябва да се получи кръгла форма с диаметър 28 см.
За печенето на вкусния пай ще ви трябва тава 24 см с борд. Сложете тестото вътре, заравнете и по стените. Надупчете на няколко места с вилица.
Сипете равномерно плънката за пая. Разточете заделено тесто на тънка кора и сложете отгоре. С нож направете не много дълбоки разрези. Подгънете тестото.
Намажете сладкиша с отделения ябълков сос с помощта на четка.
Печете ябълковия пай с богата плънка до златист загар в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Охладете и тогава нарежете на парчета.
Да ви е сладко!