Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и в купа го смесваме със солта. В друга купа смесваме и разбъркваме маслото и маргарина и към тях добавяме 4 с.л. от получената смесена мазнина в брашното.
В останалото брашно правим дупка и в нея сипваме водата и лимоновия сок. Внимателно отнемаме по малко брашно и разбъркваме. Замесваме гладко тесто, което правим на топка и прибираме в хладилник за 30 минути.
След като времето изтече, изваждаме тестото и правим през него кръст с нож. Раздърпваме краищата на кръста, така че да се получи звезда. Сплескваме краищата на звездата, за да станат по-широки и тънки.
Размекваме леко (не разтапяме) останалата част от масло и маргарин и я поставяме в средата на тестото. Загръщаме тестените краища върху маслото. Разточваме тестото във форма на правоъгълник.
Покриваме го с кърпа и го оставяме за 20 минути. След това го доразточваме, да стане на по-голям правоъгълник, сгъваме двете по- дълги страни към центъра, а после още веднъж, за да получим квадрат. Оставяме го за 30 минути, обръщаме го наляво или надясно и го оставяме за още 20 минути.
Тестото е готово.Разточваме го на лист. Оформяме долната част на пая , като поставяме по наша преценка толкова , колкото да покрие формата за печене и да остане за прехлупване на горния пласт ( след като го поставим).
Приготвяме си плънката, като в купа смесваме разбитите яйца, сметаната и всички сирена. Изсипваме плънката върху тестото и са отгоре изрязваме такава форма и с такъв размер като формата за печене. Поставяме горния пласт тесто, а върху него по краищата прехлупваме и навиваме долното тесто.
С много остър нож правим кръстосани разрези през тестото и надупчваме с вилица. Ако имате останало тесто може да си изрежете всякакви формички за украса, които да наредите върху пая. Печем в загрята на 200 градуса фурна, до златисто.