Начин на приготвяне
Пресейте брашното. В купа изсипете 250 грама от него и добавете маята, солта, захарта. Разбъркайте хубаво с шпатула и направете кладенче по средата.
Чукнете яйцата и отново разбъркайте. Добавете киселото мляко, олиото и леко затопленото прясно мляко.
Продължете да бъркате с дървена шпатула, докато се образува каша.
След това започнете да месите с ръце, като си добавяте малко от брашното. След като е станала топка, прехвърлете на плота и продължете да месите, докато се получи меко и еластично тесто.
Върнете го в купата, намажете с малко масло, покрийте с фолио за свежо съхранение и кърпа и оставете да втаса на топло, докато удвои обема си.
През това време разтопете маслото, което ще ни трябва за намазва на корите. След като тестото е втасало, го прехвърлете на набрашнен плот и го разделете на четири еднакви топки.
Всяка топка разточете на тънка кора и намажете с масло, като последната не се маже с масло. Поставете корите една върху друга и ги преместете върху хартия за печене.
В средата на корите сложете чаша и с нож разрежете на осем еднакви части. След това ги усучете, така че да се получи слънце.
Прехвърлете питката в тава с хартия за печене, намажете я с малко масло и оставете да втаса за още 40 минути, покрита отново с фолио и кърпа.
След като е втасала още веднъж, намажете питката Слънце с разбитите жълтъци и поръсете със сусам.
Печете питката в предварително загрята на 180 °C фурна за 45-50 минути.
След като е готова, я поръсете с малко вода, покрийте я с кърпа и оставете да се задуши.
Тази разкошна коледна питка слънце е подходяща както за коледната трапеза, така и за новогодишната трапеза.
Да ви е сладко!