Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Ароматно печено пиле с лимон и розмарин

Ароматно печено пиле с лимон и розмарин

veselkaveselka
Новак
2522
Ароматно печено пиле с лимон и розмарин1 / 2
29/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"Ако обичате да си играете с подправки, тази рецепта за ароматно пиле ще впечатли и вас, и всички, които го опитат"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 1 цяло пиле
  • лимон - 2 бр.
  • чесън - 1 глава
  • краве масло - 40 г
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
  • розмарин - 4 стръка
  • моркови - 8 бр.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте пилето добре под течаща вода, подсушете го, след което го сложете в тава и го обтрийте добре с черния пипер и 1 чаена лъжица сол.

Разтопете кравето масло, най-добре на водна баня, след което намажете старателно цялото пиле с разтопеното масло, най-добре с помощта на четка.

Почистете чесъна, измийте и нарежете лимоните всеки от тях на 4 парчета. Единият лимон сложете вътре в пилето заедно с ½ от обелените скилидки чесън и 1 стрък от розмарина. Останалият розмарин сложете около пилето.

Почистете морковите, обтрийте ги леко със сол и ги сложете също около пилето заедно с втория нарязан лимон. Добавете и предварително количество вино.

Поставете на по-ниско ниво фурната и печете 30 минути в предварителна загрята на 200 градуса фурна, след което намаляте фурната на 170 градуса и печете още 30 минути.

По време на печенето заливайте от време на време пилето със соса, като го обливате с помощта на лъжица и следите да не се припече прекалено.

Сервирайте печеното пиле с морковите като гарнитура и със соса на пилето, което се е образувало при печенето му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: